ביום שישי האחרון הצטרפתי לאחד מהסיורים הקולניריים של נעמה סובול, לנעמה יש את הבלוג המצליח "תרבות אכילה".
בתור פודית בנשמה סיורי אוכל זה משהו שמאד מרתק אותי ומדבר אלי בין אם זה בחו"ל ובין אם זה בארץ. אני לא רק אוהבת לאכול אני גם אוהבת לשמוע את הסיפורים מאחורי האוכל, על המתכונים המשפחתיים. הרי שאני יכולה לקחת ביס מאוכל מסורתי מסוים ותוך שניה הוא מציף אותי ברגשות וזכרונות מתקופה אחרת בחיי. ככה זה ע"פ רב קורה לי עם מאכלים שמזכירים לי את בית אמי וסבתי ז"ל כשהייתי ילדה קטנה. לאוכל כאמור יש הרבה כח והוא מחזיר אותנו בשניות ל30 שנה אחורנית בזמן למשל.
נעמה מספרת שבעיר התחתית יש לא מעט מוסדות שמלווים את חיפה ותושביה כבר שני דורות לפחות ולצערנו הרב הם לא יהיו כאן לנצח. המון חיפאים לא ישבו בהם מעולם ובמקרה הטוב שמעו את שמם. הם חלק מהנוף החיפאי ומספקים אי של יציבות לכל מי שמחפש כזו במציאות ימינו המשתנה ללא הרף. במהלך הסיור עוברים דרך עסקים ותיקים חיפאיים שטרם נס ליחם ומכירים את האבות המייסדים של הקולינריה החיפאית הפועלים עד היום והם אוצרות, אחד אחד. מקומות שגם אם אתם לא מכירים, לא תבינו איך חייתם חיים שלמים בלעדיהם.
שנת 1940 שירת שוק תלפיות את תושבי שכונת הדר וחיפה בכלל. הוא היה ונשאר אחד משווקי האוכל האותנטיים היחידים שנשארו בארץ. בשנים האחרונות החלו להיפתח בו מסעדות ועסקים שלאט לאט משנים את אופיו ומושכים אליו גם קהלים חדשים. בסיור בשוק במסגרת הבלוג תרבות אכילה ובמהלכו פגשנו את הישן והחדש ושמענו סיפורים מאת נעמה על הקמת השוק ועל נקודות ציון דרך בהיסטוריה שלו. עוד בסיור עוברים את חווית הקניות לשבת והכרנו דוכנים מעניינים עם בעלים מסקרנים אף יותר.
בתמונה שוק תלפיות המקורי:
השוק המקורי כמעט וריק ויש בו מעט שמוכרים בו כמו אישה שמוכרת את הבובות האלו:
תחנה ראשונה ומקום המפגש לכל הנרשמים לסיור בקפה המכבסה,בית קפה בו תוכלו לכבס ולאכול יחד או בנפרד. בתפריט כריכים ופיצות הנאפים במקום מבצק מיוחד של המקום, פסטות, סלטים, מנות יומיות מיוחדות, עוגות ועוגיות ומשקאות - לאוכלי כל ולטבעונים שבחבורה, הכל טרי וטעים להפליא.
בקפה המכבסה טעמנו שייקים פירותיים שהמיוחד בהם היה עם אבוקדו, כן כן אבוקדו.
משם המשכנו לשוק תלפיות, אני מודה שאני קרייתית לשעבר ומעולם לא יצא לי לעשות שם קניות באיזור. בתור ילדה ביליתי המון ועשיתי קניות בהדר אבל מעולם לא הייתי בשוק, אז מבחינתי זה היה גילוי של שוק עשיר ומפתיע.
תמונות שצילמתי, פירות וירקות טריים בשוק, כמה צבעוני וכמה טרי:
אמנות רחוב מקסימה:
תחנה שניה - ביקור בבית המאפיה בו אכלנו אוכל רחוב רוסי הלא הוא הפירושקי, מאפה מטוגן רוסי במילוי בשר טחון. באותו היום שהגענו בשישי בבוקר היה ספיישל היום - פירושקי עם עם כבד קצוץ. המאפה המטוגן הזכיר מאד בצק של סופגניה, הוא היה אוורירי וקליל והכיל כמות יפה של בשר מתובל נהדר. כשעמדתי בצד ראיתי את הנשים מכדררות את הבצק וזורקות את זה לשמן החם. הכל טרי ונעשה במקום, טעים טעים !
מבט אל הביס המושלם - פירושקי עם כבד קצוץ:
המשכנו לדגי כאמל עודה, חנות דגים וותיקה בשוק שם אכלנו סביצ'ה משובח מדג פלמוד טרי. הסביצ'ה הוכן אל מול עיננו מדג שנחתך לצ'אנקים יחסית גדולים ועסיסי של דג הפלמוד הטרי, מעל מהדי זילף שמן זית בנדיבות, פרוסות פלפל חריף טרי, עלי נענע וכוסברה. אפילו לימון לא היה כי מהדי רצה שנרגיש את הטעם הטבעי של הדג מבלי רטבים והסחות דעת. בשר הדג היה עסיסי רך ושומני כמו חמאה שנמסה בפה,אושר גדול !
הסביצ'ה היפיפיה והטעים:
המשכנו אל החומוס של השוק - חומוס תלפיות ובו הטבח ערן מכין חומוס במרקם קטיפתי מגרגירים בולגריים, חמים וטעים. עוד תמצאו פה תפריט יומי ומתחלף עם מנות רבות בסגנון מקומי: שעועית ברוטב עגבניות, כרוב במילוי אורז, קוסא-מחשי (קישואים ממולאים), חומוס עם בשר ועוד.
משם המשכנו אל בית מבשלת השיכר או בקיצור המבשלה ,מקום בשוק תלפיות שבו מבשלים בירה ועוד כמה דברים ביחד עם חברים. מבשלים במקום בירה טריה בשיטה מסורתית, מלתת וכשות. הבירה תוססת בבקבוקים, התסיסה היא טבעית ללא הוספת co2 . בנוסף תמצאו פה אוכל שוק מעולה כמו חומוס, שקשוקה, סלטים , פאי רועים, מוסאקה, המבורגר ועוד.
טעמנו פה בירות בוטיק נהדרות:
תחנה הבאה - הגענו אל ג'רבה סנדוויץ' טוניסאי, כשמו כן הוא סנדוויץ' טוניסאי עם לחם טרי ותוספות מהמטבח הטוניסאי שהם חגיגת טעמים בפה. יפה שמילוביץ' היא הבעלים של 'ג'רבה' הסנדוויץ' הטוניסאי והיא זו שמכינה במו ידיה את הממרחים כולל מקבובה והלימוץ הכבוש. הסנדוויץ' מוגש מלחמנית מחמצת או קמח לבן.
יפה מנגנת על כלים בלתי שיגרתיים וביניהם סאטר פרסי וככה ספונטני נהנינו מהופעה קטנה של יפה. בנוסף היא מזמינה את כל הלקוחות לנגן על כלי הנגינה שיש במקום, שמח וטעים בג'רבה (:
בתמונה נעמה סובול עם מגש הפינוקים של יפה:
נהנינו מסנדוויץ' טוינסאי מלחם טרי, טונה, מקבובה, לימוץ כבוש, ביצה קשה, מלפפון חמוץ וזית שעוטר עם עלים אכילים. אהבתי במיוחד שזה הוגש עם פרחי חרדל שהיו בחריפות קלה.
משם המשכנו ל-"לחם עיניים" -מאפיית לחמי שאור טעימים ובריאים. לחם עיניים קיים כדי לספק מזון בריא וטעים במחיר אפשרי. תמצאו פה לחם מחמצת שאור טבעוני עשוי בעבודת יד.
• כל הלחמים מלאים %80-85 לפחות.
• טיבעוניים לגמרי, ללא חומרים מעובדים או משמרים.
• מכילים מגוון סיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים במים.
• כל הקמחים טריים ומנופים.
• בעלי מרקם עשיר, משביעים, טעימים ומספקים.
• מצויינים לסכרתיים, לכן לא משמינים ומזיזים את מערכת העיכול.
תחנה אחרונה ארוחה ברובין פוד, בית האוכל החברתי הראשון בישראל המבוסס על עודפי ירקות ופירות, שאחרת היו מתבזבזים (הם אוספים מחקלאים, שווקים וחנויות). כל התוצרת הופכת למנות מופלאות על ידי שף וצוות מתנדבים והתפריט משתנה מדי יום! התשלום על הארוחה הוא לפי רצון הסועד. בצורה זו כל אחד יכול להתחבר לסיפור של בזבוז מזון, לקבל כלים לשינוי הרגלי צריכה ולהיות חלק מתנועה ציבורית לשינוי המצב ברמה המערכתית!
עמותת רובין פוד קיבלה השראה מהפרויקט העולמי, The Real Junk Food Project.
עוד קצת תמונות משוק תלפיות הצבעוני :
ולסיום סיומת תמונה קבוצתית של משתתפי הסיור בשוק תלפיות:
לסיכום היה טעים ומרתק בסיור של נעמה בשוק התלפיות.
הסיור מתאים גם לצמחונים,טבעונים ונמנעי גלוטן!
אורך הסיור שעתיים וחצי עד שלוש שעות.
לינק לתרבות אכילה-בלוג חיפאי על אוכל, תרבות וכל מה שמסביב: https://tarbutachila.com/
תודה לנעמה על סיור מרתק וטעים !
תודה לנעמה על סיור מרתק וטעים !
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה